Grali i licytowali dla mam
Dzień Matki w tym roku ucieszył nie tylko szczęśliwe mamy, które spokojnie świętują ze swoimi dziećmi. Przyniósł także nadzieję matkom znajdującym się – z różnych przyczyn – w trudnej sytuacji życiowej. Podczas koncertu organizowanego przez Caritas Diecezji Sosnowieckiej zbierano środki na dokończenie budowy Diecezjalnego Domu Matki i Dziecka, który powstaje w Klimontowie. Koncert prowadził ks. Paweł Sobierajski.

To kolejny koncert organizowany przez diecezjalną Caritas, jednak pierwszy odbywający się z takim rozmachem. Wszystkich chętnych zaproszono do Sali Koncertowej przy Zespole Szkół Muzycznych w Sosnowcu. Goście wypełnili niemal całą, przeznaczoną dla 500 osób widownię. Wielu poza wykupieniem biletu-cegiełki składało także dodatkowe środki do puszek.

Zebrani zobaczyli występy dzieci z prowadzonego przez Caritas przedszkola "Radosne Wyspa" i wysłuchali krótkiego koncertu absolwenta sosnowieckiej szkoły muzycznej Łukasza Kostki. Mieli także okazję dowiedzieć się o przeszłości, stanie obecnym i planowanej przyszłości Domu, dzięki specjalnie przygotowanym przez Piotra Lebka filmom opisującym historię budowy, przybliżaną przez dyrektora Caritas, ks. Tomasza Folgę. Koncert stał się także okazją wyrażenia wdzięczności "matce duchowej" tego dzieła – Wiesławie Spyrze, z idei której powstaje placówka.

Gwiazdą wieczoru był wybitny polski akordeonista, zwycięzca II edycji programu "Mam Talent" Marcin Wyrostek z zespołem, który swoim projektem Coloriage porwał publiczność.
Częścią koncertu była także licytacja, w czasie której nabyć można było m.in. kartki pocztowe z wizerunkami i autografami polskich skoczków narciarskich, książki z autografami Ewy Wachowicz, Krzysztofa Ziemca i Krystyny Jandy, koszulę góralską z pozdrowieniami od Golec uOrkiestry, ofiarowane przez ks. Michała Bordę Medal papieski Jana Pawła II i różaniec Benedykta XVI, a także obrazy Krzysztofa Zięcika, Stefania Dobronia i Samuela Pazemuzjana. Szczególnym przedmiotem był zegarek podarowany przez Księdza Biskupa Grzegorza Kaszaka – wylicytowany w ubiegłym roku przez Grupę Kapitałową FASING S.A. i przekazany do ponownej licytacji. To właśnie on osiągnął najwyższą cenę – 2100zł. Łącznie podczas licytacji zebrano ponad 11 tysięcy złotych.

>GALERIA<