Kolonie Caritas

Witaj na naszej stronie poświęconej koloniom dla dzieci! Kolonie to niezwykłe doświadczenie, które pozwala dzieciom rozwijać umiejętności społeczne, kreatywność oraz samodzielność, jednocześnie spędzając czas na świeżym powietrzu i zyskując nowe przyjaźnie. Zapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą oraz korzystnych opcji, które pomogą uczynić nadchodzące wakacje wyjątkowym i niezapomnianym czasem dla dzieci a jak powiedział Janusz Korczak: „kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat”. Nie możemy więc pozwolić, by na twarzach najmłodszych nie widniała radość. Bez niej nasz świat pozostanie pusty. Smutny. Ofiarujmy więc im odrobinę beztroski, wspaniałych wspomnień i szczęścia. Bo „szczęście to jedyna rzecz, którą się mnoży, jeśli się ją dzieli” (A. Schweitzer). W to dzieło - dzieło pomnażania dziecięcego szczęścia - każdego roku włącza się Caritas Diecezji Sosnowieckiej. Jej nadrzędnym celem jest niesienie miłości i pomocy bliźnim. Nie możemy pozostać obojętni na dobro naszych najmłodszych podopiecznych. Wspomnienia i pozytywne doświadczenia są tym, co zostanie z nimi najdłużej. Wychodząc naprzeciw licznym zapytaniom i nadziejom dzieci oraz rodziców, Caritas Diecezji Sosnowieckiej zdecydowało o rozpoczęciu naboru na kolonie dla dzieci i młodzieży.

Zapraszamy do obejrzenia filmu z poprzedniego roku!

---> Kliknij

Terminy i miejsca wyjazdów kolonijnych Caritas Diecezji Sosnowieckiej 2024.

I Turnus
22.06 - 01.07.2024
Ośrodek: Ośrodek „Caritas Bliźnim” w Ptakach

Adres ośrodka:
Ptaki 121
18-414 Nowogród

Ośrodek „CARITAS BLIŹNIM” jest położony w malowniczym zakątku obszaru chronionego krajobrazu, nad rzeką Pisą, 20 km od Łomży. Ośrodek dysponuje 100 miejscami noclegowymi w nowo wybudowanym czterokondygnacyjnym Domu Rekolekcyjnym. Z myślą o aktywnym wypoczynku dorosłych i dzieci dostępne są: boiska do piłki nożnej, siatkowej, koszykowej, plażowej, place zabaw, basen odkryty, zjeżdżalnia linowa i trampolina. Wyodrębniono bezpieczne miejsce na ognisko, a dodatkową atrakcją jest możliwość wypożyczenia kajaków.

Cena: 2250zł

II Turnus
22.06 – 01.07.2024
Zakopane

Dom wypoczynkowy U FRANKA
ul. Piszczory 19a
34-500 Zakopane

Zakopane to najwyżej położone miasto w Polsce. O jego wyjątkowości decydują przede wszystkim Tatry objęte ochroną przez Tatrzański Park Narodowy, góralski folklor i malownicza drewniana architektura. To nie tylko zimowa stolica Polski i centrum góralszczyzny. Zakopanego to przede wszystkim: Krupówki – jedna z najsłynniejszych ulic w Polsce, kościół parafialny, którego mroczne wnętrze pełne jest figur, obrazów i malowideł, Muzeum Tatrzańskie im. Tytusa Chałubińskiego, Willa Atma, gdzie zgromadzono pamiątki po Szymanowskim, ulica Kościeliska, cmentarz na Pęksowym Brzyzku, Willa Koliba – pierwszy dom wybudowany w stylu zakopiańskim według projektu Stanisława Witkiewicza, Dom Pod Jedlami – perła stylu zakopiańskiego, Teatr Witkacego w starych wnętrzach dawnego sanatorium pełnych antyków, czerni, pluszów i świec. W ośrodku w każdym pokoju znajduje się osobna łazienka, TV oraz internet WI-FI. Większość pokoi posiada również balkony, z których rozpościera się przepiękny widok na całą panoramę największych Polskich gór - Tatr. Zakopane zaprasza!

Cena: 2350 zł.

III Turnus
08.07 – 17.07.2024
Zakopane