Podprogram 2021 Plus

Caritas Diecezji Sosnowieckiej 30 września 2023 roku zakończyła realizację Podprogramu 2021 Plus w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 823,60 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 410,00 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 235% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej). W związku z rozpoczęciem 24.02.2022 r.
działań wojennych na terenie Ukrainy wsparciem żywnościowym oraz działaniami towarzyszącymi objęto również uchodźców z tego kraju.

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły spożywcze:

Powidła śliwkowe
Makaron jajeczny
Mleko UHT
Szynka wieprzowa
Cukier biały
Olej rzepakowy

W ramach realizacji Podprogramu 2021:

• zaangażowanych było 15 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
• żywność odebrało 5511 osób potrzebujących;
• wydano osobom potrzebującym około 82 ton żywności;
• wydano osobom potrzebującym ponad 10 000 paczek żywnościowych;
• przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 31
warsztatów dla 693 uczestników/czek.

Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego.
Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.